112 Ne Zaman Aranır?
10 Ağustos 2022

112 Ne Zaman Aranır?

Trafik kazası, Kalp Krizi, Yüksekten düşme, Ciddi Yaralanmalar, Bilinç Kaybı, Yanık, Elektrik Çarpması, Suda Boğulma, Şeker Koması, Felçler, Yüksek Tansiyon, Kanamalar, Zehirlenmeler ve Çocukların Yüksek Ateşe Bağlı Havaleleri gibi zamanında tıbbi müdahaleler yapılmazsa hayati tehlike ve sakatlanmalara yol açacak acil sağlık sorunlarında vakit geçirilmeden 112 aranmalıdır.

-112 Ambulans Servisi'ni aradığınızda ekipler gelene kadar hastanın yanından ayrılmayınız. (Size şehir merkezlerinde en geç 10 dakika, kırsal alanda 30 dakika içeresinde en yakın 112 ambulansı ulaştırılacaktır )

- Sakin olunuz, anlaşılır ifadelerle konuşunuz ve istenirse aradığınız telefon numaranızı bildiriniz. (Numaranızı gizlemediğiniz sürece aradığınız numara 112 tarafından görülür)

- 112'yi arama nedeninizi açıkça iletiniz.

- 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net cevaplar veriniz. ( Sorulan sorular size daha kısa sürede ulaşılması ve hastanıza daha iyi tedavi verilmesi ile ilgilidir)

- Hasta ve yaralı sayısı, sağlık durumu hakkında kısa ve net bilgiler veriniz. Geçirilmiş hastalığı veya önemli bir bilgi varsa görevliye mutlaka bildiriniz.

- Olay yerinin mektup adresini bildiriniz. ( Unutulması ihtimali göz önüne alınarak açık adresinizi telefonunuzun yanında görünür bir yerde bulundurunuz )

-  Ambulans ekibinin size daha kolay ulaşabilmesi için herkesin bilebileceği cami, okul, karakol, durak vb. yerleri bildiriniz

.- Tekrar aranılması ihtimaline karşı aradığınız numarayı kesinlikle meşgul etmeyiniz.

- 112 Ambulansı size ulaşana kadar telefondaki sağlık görevlisinin önerileri 

doğrultusunda eğer eğitim aldıysanız ilkyardım uygulamalarını başlatınız veya önerilenleri uygulayınız.

- Aksi söylenmedikçe telefonunuzu kapatmayınız ve arayan görevliye yardımcı olunuz.

ACİL OLMAYAN DURUMLAR VE AMBULANSLA NAKLEDİLMESİ GEREKMEYEN HASTALAR İÇİN 112 Yİ KESİNLİKLE ARAMAYALIM!